Behandelingen

De belangrijkste taak van de mondhygiënist is preventie (preventieve behandelingen). Toch is de mondhygiënist het meeste bezig met curatieve behandelingen (=behandelingen gericht op genezing). Doel van behandeling is het verbeteren van de mondgezondheid en dat op een goed peil te houden. Problemen in de mond, en dan specifiek aan het gebit en/of gebitomringende weefsels, worden meestal veroorzaakt door tandplaque. Tandplaque is een plakkerig laagje dat dagelijks in de mond ontstaat en veel bacteriën bevat. Die bacteriën en hun afvalstoffen kunnen tandvleesproblemen, cariës (gaatjes) en slechte adem veroorzaken. Het is belangrijk om de gevormde tandplaque dagelijks te verwijderen. Door mineralen uit het speeksel wordt tandplaque verhard tot tandsteen, hetgeen alleen professioneel te verwijderen is. Als het tandvlees ontstoken is, wordt dat gingivitis genoemd.

Bij veel mensen gaat de tandvleesontsteking over naar een ontsteking in het onderliggende kaakbot en vezels; dit heet parodontitis. Niet iedereen is even vatbaar voor parodontitis. Naast tandvleesontsteking spelen vaak ook andere factoren een rol: roken, stress, erfelijke aanleg, voeding en de algemene gezondheid. Het verradelijke van parodontitis is dat het vaak niet voelbaar is. Parodontitis heeft een uitgebreidere behandeling nodig dan gingivitis.

Ook rond een tandheelkundig implantaat kan een ontsteking ontstaan, ook hierbij geldt: voorkomen is beter dan genezen.

Een groeiend probleem is tanderosie. Tanderosie is slijtage van het gebit door zuren uit bijvoorbeeld voeding. De mondhygiënist kan dit probleem duidelijker maken door uw voedingspatroon onder de loep te nemen en u ook in de  mondhygiëne begeleiden.

De behandelingen die veel door de mondhygiënist worden uitgevoerd zijn:

  • screening:
    afname van een gezondheidsvragenlijst,
    mondonderzoek,
    onderzoek conditie tandvlees
    indien nodig: uitgebreid tandvlees onderzoek (bij parodontitis)
    vaststellen, vastleggen en bespreken van problemen in de mond,
    controle van de mondhygiëne
    soms bacterie onderzoek
  • instructie mondhygiëne en controle mondhygiëne
  • voedingsvoorlichting
  • gebitsreiniging: verwijderen van tandsteen en polijsten
  • initiële parodontale therapie: verwijderen van tandsteen, glad maken van de worteloppervlakken van tanden en kiezen en polijsten (bij parodontitis)
  • aanbrengen van middelen die tandbederf en ziekte voorkomen
  • aanbrengen van middelen tegen tandhalsgevoeligheid
  • reiniging van implantaten
  • bleken (alleen in een gezonde mond!)